HTML

Vérmagyarország

- Vasárnaponként frissítés - -------------------------------------- Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a blog. Ezen a blogon egy nap pszeudoaktuális komiko-horrorizmusok jelentek meg, és még ma is ott tenyésznek, hacsak nem.

Utolsó kommentek

  • d.z.: nézd, most nálam is szünet van, mert se erőm, se időm, se motivációm, lesz majd másképp is. Részem... (2008.10.14. 21:43) Jelentkezem.
  • zsu: de hogy érdemben is hozzászóljak... Van az úgy, hogy egy sorozatnak, amit az ember nézett és szere... (2008.10.14. 01:48) Jelentkezem.
  • zsu: Nocsak, nocsak:) Örülök azért. Persze nem annak, hogy nem folytatod, hanem annak, hogy mégis úgy d... (2008.10.14. 01:33) Jelentkezem.
  • d.z.: enyje (2008.09.29. 08:53) (Lulu) Meglepetés, megmenekülés
  • Honie: Hello! Mi történt, hol maradnak azok a frissítések? :o (2008.09.29. 06:07) (Lulu) Meglepetés, megmenekülés
  • Utolsó 20

2008.06.01. 12:12 Garabonciás

Posztapokaliptikus hajnal. Mint bármikor máskor.

A vidék még éppen csak ébredezik. Fakóbbik arcát mutatja, legalább egy óra, míg megtelik árnyalatokkal. A harmat csillan csak meg imitt-amott, mint a korán kelő szemében a vekker képe: már megint munka van. Csak még egy kicsit… Gondolhatják, és lustán terpeszkednek tovább hideg földágyukon a dombok.

Ilyenkor, hajnaltájt még bármi megtörténhet. Ez a csodák és a kétségbeesés ideje, amikor a nap, ha akar, gondolhat egyet és visszabukhat a sötétségbe. De nem! Hinni kell, hogy a napot jó lélek vezérli. Azzal, hogy reggelente felkel, reményt ad még azoknak is, akik nélküle már-már abban is kételkednének, hogy ugyanazon a világon élünk, mint a falon kívüliek. Azt hinnék, hogy mi már inkább tartozunk a Pokolhoz, mint Európához, a Földhöz. És feladnák.

- Szia, Sanyibá’ – Kata megáll a dombon, egy lépésre a férfi mögött. Mutató- és középső ujjának egy mozdulatával kissé elálló füle mögé igazítja hajának aranybarna tincsét, aztán háta mögött összekulcsolja kezeit és vár. Szélcsend van. A polgármester egy pillanatra mintha mozgást látna a szemközti domboldalban. Talán egy pocok.

Pais Sándor (a Menedék választott polgármestere, egy negyvenes éveiben járó, erősen kopaszodó, fekete körszakállas, vékony szikár alak) nem hagyja magát kedvenc tevékenységében könnyen zavartatni. Elveszi szájától a pipát és hagyja elúszni az illatos dohányfüstöt. Az utolsó zacskó dohánynál tart, és már ez is erősen fogyóban van, de látszólag ez nem érdekli. Ugyanannyit pöfögtet el, amennyit mindig is szokott.

- Szervusz, Katám.

Nézik, hogyan kaptat fel a nap a dombtetőre, nézik, ahogy felér és kihúzza magát. Mosolyog. Láthatóan mosolyog, pedig a fal elkeni egy kissé a képet.

- Fel fogsz fázni, Sanyibá’. Mondtam már, de te nem hallgatsz rám.

A polgármester az orra tövéhez nyúl, egy nagy barna szemölcsöt piszkál az ujja hegyével.

- Én is mondtam neked egyet s mást.

Van valami a hangjában, ami lelohasztja Kata mosolyát. Pedig szívmelengető az ő mosolya is, mint a napé. Különösen ilyentájt.

Hallgatnak. Senki sem beszél sokat Kárpátiában az utóbbi időkben.

- Úgyis menni akartam…

- Ne rontsd el puffogással, Katám.

A polgármester megszívja a pipát, a parázs apró csillaggá izzik. Kapkod, és gyorsan elfújja a füstöt.

-Én mondtam neked, hogy nem mehet ez így, nem mondtam? Hogy keresztbe-kasul flangálsz a vidéken, mint valami kisherceg.

- …

- Vagy maradsz, vagy mész, azt mondtam, nem? Istenuccse, én szeretlek téged, de bajt hozol, és bajt viszel.

A lány melle megremeg, karjait összefonja maga előtt és az ajkába harap. Nézik a napot a dombtetőn.

- De te m--- - Kata hangja megbicsaklik, erőtlenül fullad önmagába. Kék szempár villan haragosan, és újrakezdi.

- De te mondtad, te meséltél Gábrielről. Azt mondtad, segíthet – elnémul, majd hirtelen dacosan hozzáteszi: - Nem is segített!

- Igen. De ez még nem tette semmissé azt, amire korábban figyelmeztettelek.

- Ha azt akartad, hogy elmenjek, egyszerűen szólhattál volna.

- Azt akartam, hogy válassz, nem azt, hogy elmenj.

- Sanyibá’…

- Sajnálom, Katám.

Kata letérdel a férfi mögé, és a hátára hajtja a fejét.

- Örülni fognak.

- Ehh, elmehetnek ám, ahova nem süt be a nap. – mordul fel a polgármester, és nézi tovább az emlegetett dicsőséges égitestet. – Legalább ennyit kapunk attól az átkozott faltól… - dörmögi a bajsza alatt.

Kata nem néz a napra, pillantása inkább valahova befelé irányul. Hosszú percekig maradnak így, szinte szoborrá némulva, mielőtt a lány elvonná a fejét a polgármester hátától, és megszólalna.

- Isten veled, Sanyibá’.

Felkel. Keze harmatos lett a fűtől. Valamiért a szeméhez nyúl, aztán a mozdulatot folytatva megint a füle mögé igazítja a haját, mint korábban, de most nedves folt marad az arcán ujjai nyomán. Észak felé indul, le a lejtőn.

***

- Elment, ugye? – fiatal, tetterős hang Pais Sándor mögül.

- Na, a másik birka.

- Én is megyek.

- Nem kötelező maradni…

- Me-

- Északnak menj, a patak felé.

Harmatos füvön csikorduló cipőtalp.

- Tomi.

- …

- Vigyázz rá. Meg magadra is.

Gyors léptek. Puffanás. Valami csúszik, valami gurul. Valami kifúj a domb alján, aztán távolodik.

A polgármester ballal kiveszi a pipát a szájából, jobbal a homlokát fogja, könyökét felhúzott térdein nyugtatva.

- Szerinted ez vicces? – kérdi, pedig senki sincs, aki válaszoljon. Szavai kesernyés ízt hagynak a szájában. Valahol vércse víjjog.

6 komment

Címkék: kata tamás vérmagyarország


A bejegyzés trackback címe:

https://garaboncias.blog.hu/api/trackback/id/tr79497521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.01. 22:31:39

Na, lett értelme az estém harminc percének. Jó kis sztori, várom a következő fejezetet!

Garabonciás 2008.06.02. 00:26:55

Huh, köszönöm. Tényleg öröm látni, hogy vannak olvasóim. :) Külön örülök neki, hogy úgy tűnik, sokféle. Vérzsiráfot követelő, politikai blogot író - erre őszintén szólva nem is számítottam!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.02. 19:54:00

Csak semmi előítélet a blogom miatt! :P

Amúgy én eléggé hiányolom az ilyen jellegű kezdeményezéseket, illetve amennyiben vannak ilyenek, úgy a propagálásukat.

Ki tudja, ha kialakul itt egyfajta tábor, lehet, hogy egyfajta központja is lehetne ez az online regényírásnak, vagy ilyesmi. :D:D

Garabonciás 2008.06.02. 20:05:50

Rendben, rendben! :)

Előbb alakuljon tábor, aztán majd kiderül, mennyire vagyok képes központot kialakítani. Egyelőre örülök, hogy a heti rendszerességet tartani tudom... Ha valóban létrejönne itt valami komolyabb csoportosulás, akkor persze több időt és energiát kellene az oldalba és a történetbe fektetnem, de úgy érzem, már ez a kevés visszajelzés is rettentően tud motiválni. Hát még ha tovább nőne a dolog!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.02. 21:01:37

Szerintem jól megy a dolog nagyon. Csak így tovább. Nálam kinn vagy blogajánlóba :)
süti beállítások módosítása